TC'Yİ EN ÇOK HANGİ ÜLKE TEHDİT EDİYOR??
Türk halkının dış politika algılamalarına göre Türkiye için en büyük dış tehdidi hangi devlet oluşturuyor? Başına bir hal gelse Türkiye'nin yardımına kim koşar?
Türk halkının dış politika algılamalarına göre Türkiye için en büyük dış tehdidi ABD oluşturuyor. ABD'yi tehdit olarak algılayanların oranında ciddi bir düşüş var; ancak ABD hâlâ ilk sırada yer alıyor.
Buna rağmen "Türkiye, savaş, iç çatışma, doğal afet gibi büyük bir sorunla karşılaşırsa en çok hangi ülke yardım eder?" sorusuna verilen cevap ise yine ABD. İsrail ve Fransa'yı tehdit olarak görenlerin oranında ciddi artışlar var. Dost ülke algılamasında Almanya radikal bir düşüş içinde. Ankete göre, halk Türkiye'nin geleceğini AB'de görüyor.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nun Türk halkının dış politika algılamalarını ölçmek için gerçekleştirdiği anket ilginç sonuçlar ortaya koydu. "Türkiye'yi en çok hangi ülke tehdit ediyor?" sorusuna katılımcıların yüzde 25'i ABD cevabı verdi. Aralık 2005'te gerçekleşen ankette ise bu oran yüzde 30 idi. Bu önemli düşüşte George Bush yerine Barack Obama'nın yönetime gelmesi ve yeni ABD başkanının göreve başlar başlamaz Türkiye'yi ziyaret etmesinin rolü olduğu belirtiliyor. İkinci sırada yüzde 16 ile İsrail geliyor. İsrail'in Lübnan ve Gazze saldırıları ile Davos krizi bu algılamayı etkilemiş.
ALMANYA ARTIK DOST ÜLKE DEĞİL!Üçüncü sırada ise yüzde 12 Fransa bulunuyor. Fransa'nın tehdit eden ülkeler arasında yükselişi sürpriz görülmüyor. Uzmanlara göre Ermeni tasarıları ve Fransa lideri Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine açık muhalefeti Türkiye'deki Fransa algısını derinden etkiliyor. Yunanistan'ı tehdit olarak görenlerin oranı ise yüzde 10'dan 7'ye düştü. Dost ülke algılamasında Azerbaycan açık ara önde. Bakü'yü Bosna-Hersek ve Türkmenistan izliyor. Şaşırtıcı olan ise en büyük tehdit olarak görülen ABD'nin dost ülke sıralamasında dördüncü sırada yer alması.
Dost ülke konusunda en radikal değişim Almanya algısında görüldü. Berlin'in Türkiye'deki algısı Başbakan Angela Merkel döneminde radikal bir şekilde olumsuz yönde ilerliyor. Önceki ankette Almanya yüzde 5 ile yedinci sırada yer alırken, son ankette bu oran yüzde 1'den daha aşağı seviyelere indi. Uzmanlar, Almanya ve Türkiye gibi ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkileri oldukça yoğun olan iki ülke arasındaki dostluk algılama değerinin yüzde 1'in dahi altına düşmesinin iki ülke ilişkileri açısından oldukça düşündürücü buluyor. Almanya'da bizzat çalışmış ya da bir yakını olan milyonlarca Türk olduğu düşünüldüğünde Almanya'yı Türkiye'nin dostu sayan kişilerin oranındaki düşüş endişe verici karşılanıyor.
Ankette Türk halkının bölündüğünü gösteren başka bir soru daha bulunuyor: "Türkiye savaş, iç çatışma, doğal afet gibi büyük bir sorunla karşılaşırsa en çok hangi ülke yardım eder?" Katılımcıların yüzde 25'i ABD derken, yüzde 11'i Azerbaycan cevabını verdi. Japonya, Türk cumhuriyetleri ve İslam ülkelerini geride bırakarak yardıma koşacak ülkeler içinde üçüncü sırada yer alıyor. Katılımcıların yüzde 56'sı 'Türkiye'nin geleceği AB'dedir.' dedi. Yüzde 24'ü Türk dünyası derken yüzde 10'u ise İslam ülkelerini adres gösterdi. Katılımcılara göre Türkiye'nin AB'ye girememesinin altındaki en önemli sebep ise "Dini ve kültürel farklar ve Türkiye'ye karşı tarihî önyargılar" (yüzde 56). Ankete göre katılımcıların yüzde 56'sı Türkiye'yi parçalamak üzere çok sayıda devletin plan yaptığını düşünüyor. Bu oran Aralık 2005'teki ankette yüzde 72 idi. Dünya barışına tehdit olarak ise katılımcıların yüzde 33'ü ABD, yüzde 24'ü İsrail ve yüzde 12'si Rusya'yı görüyor.
Türk dış politikası başarılı bulunuyorAnkara, İstanbul, İzmir ve Bursa'da yüz yüze görüşülerek bin 100 kişi ile yapılan ankete katılanların yüzde 49'u Türk dış politikasını başarılı buluyor. Yüzde 28'i ise başarısız görüyor. Başarısız görenlerin oranı son dört yılda yüzde 25 azaldı. Bu radikal düşüşte son yıllardaki aktif Türk dış politikasının etkisinin olduğu ifade ediliyor. Yüzde 20'lik bir oran ise dış politika için "orta" notu verdi. Türk halkının dış politikadan en büyük beklentisi güvenliğin sağlanması ve ekonomik çıkarların korunması. Çevre sorunlarını öncelikli görenlerin oranı sadece yüzde 1.
Anketin bazı çarpıcı sonuçları |
-Türk halkı Türkiye’nin geleceğini AB’de görüyor (% 56.36) -Türk halkına göre dünya barışını en çok ABD (%32.73), İsrail (% 23.64) ve Rusya (% 11.64) tehdit ediyor. -Türk Dış Politikası’nı başarılı bulanların oranı % 49.09. Başarısız veya Orta diyenlerin oranı ise % 47.27. -Türk halkının Türk Dış Politikası’ndan en büyük beklentileri güvenliğin sağlanması ve ekonomik çıkarların korunması. Çevre sorunlarını öncelikli görenlerin oranı sadece % 0.64. ? Ankete yanıt verenlere göre Türkiye’nin AB’ye girememesinin altındaki en önemli neden “Dini ve kültürel farklar ve Türkiye’ye karşı tarihi önyargılar” (% 56.36). . Türk halkının % 25.45’i en büyük tehdit olarak ABD’yi görüyor. Tehdit sıralamasında bu ülkeyi İsrail ve Fransa izliyor. .Halkın % 23.64’ü Türkiye’nin en büyük dostu olarak Azerbaycan’ı görüyor. Bu ülkeyi Bosna-Hersek, Türkmenistan izliyor |